Danske Bank risikerer skattesak i USA

Et internt notat frykter at den estiske filialen skal ha blitt involvert i skatteunndragelse til USA.
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/REUTERS / X04292
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/REUTERS / X04292

Et internt juridisk notat om Danske Banks hvitvaskingssak, som danske Berlingske har fått innsyn i, vekker mistanke om at den estiske filialen også kan ha blitt brukt til skatteunndragelse i USA, skriver FinansWatch.dk.

Ifølge avisen er det ikke bare russere og østeuropeiske kunder som sto bak mistenkelige overføringer i Danske Bank-skandalen. Men det hevdes at over 400 amerikanske skattebetalere og selskaper gjemte seg bak selskaper i filialens mistenkelige utenlandske kunder.

Notatet er fra 2019 og er utarbeidet av Danske Banks egne adokater.

– Tilstedeværelsen av et betydelig antall amerikanske individer i avdelingens kundebase bør være et betydelig rødt flagg for både amerikanske myndigheter og lovgivere, sier Robert Kim, senioranalytiker hos Bloomberg Law, til Berlingske.

Danske Banks konserndirektør med ansvar for compliance, Philippe Vollot, skriver til avisen at notatet er konfidensiell juridisk rådgivning som ble mottatt for over to år siden. Han understreker at banken amarbeider med mynidghetene i USA, Danmark, Frankrike og Estland, og at denne informasjonen har lenge vært kjent for de som etterforsker banken.

I april ble det kjent at siktelsen mot den tidligere Danske Bank-sjefen Thomas Borgen ble droppet, men Danske Bank er som selskap fortsatt siktet.

Saken om filialen i Estland strekker seg helt tilbake til 2007, da Danske Bank overtok filialen etter et oppkjøp og samme år ble advart om mistenkelige kunder av det estiske finanstilsynet.

Danske Bank har selv anslått at det frem til 2015 skal har passert 1.500 milliarder danske kroner fra en utenlandske kunder gjennom den estiske filialen, og at en stor andel av dem anses å være mistenkelige.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også