FinansWatch

Forbruksgjelden fortsetter å synke, men antall inkassosaker stiger

Antall inkassosaker knyttet til forbruksgjeld økte med 1 prosent i fjor. Men nordmenns forbruksgjeld blir stadig lavere, viser nye tall.

Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. | Foto: CF Wesenberg

Ferske tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at nordmenns forbruksgjeld fortsetter den nedadgående trenden. Ved inngangen til mai var den usikrede gjelden på 152,4 milliarder kroner, mot 152,9 milliarder i starten av april.

I januar i fjor var tallet på 175,8 milliarder kroner.

– Vi har flere ganger påpekt at innføringen av gjeldsregistrene 1. juli 2019 har vært en viktig faktor, ettersom det gir bankene bedre mulighet til å foreta en riktigere kredittvurdering av søkerne, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge.

Hun er glad for at regjeringen har signalisert en utvidelse av gjeldsregistrene, slik at også pantsikret gjeld skal vises, ikke bare usikret gjeld.

Derimot er det ikke like gledelig at Finanstilsynets rapport om utviklingen i forbruksgjeld viser en økning i antall inkassosaker i 2020.

Ifølge rapporten økte antall inkassosaker knyttet til forbruksgjeld med 1 prosent gjennom 2020. Ett av tre forbrukslånskrav som gikk til inkasso i fjor, dreide seg om lån som var mer enn fem år gamle.

– Dette er altså lån som ble tatt opp før myndighetene iverksatte ulike tiltak for å regulere forbrukslånsmarkedet, som gjeldsregistrene. Men vi er likevel bekymret for utviklingen, og derfor har vi påpekt behovet for en ny og forbedret gjeldsordningslov. Vi er glade for at den snart kommer, sier Nergård.

Finanstilsynet opprettholder bot til DNB

DNB mener hvitvaskreglene gjør det umulig å akseptere kryptogevinst som betaling

Utlånsvolumet synker for norske forbrukslånsbanker - men misligholder vokser 

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

– Det har vært et sterkt kvartal

Det var en svært fornøyd konsernsjef som la fram kvartalsresultatene til Sparebank 1 SMN i går. – Av sparebankene tror jeg vi topper avkastningstabellen, sa Jan-Frode Janson.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch