DNB med milliardcomeback – har aldri hatt en sterkere finansiell posisjon

Markedet for spareprodukter, aksjer og fond nådde historisk høye nivåer i kvartalet. I tillegg til bankens eksplosive sparevekst, sier styret at den finansielle posisjonen aldri har vært sterkere.
Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB. Her ved fremleggingen av resultatene for fjerde kvartal 2020. | Foto: Stig B. Fiksdal
Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB. Her ved fremleggingen av resultatene for fjerde kvartal 2020. | Foto: Stig B. Fiksdal

DNB leverer et resultat etter skatt i første kvartal 2021 på 5.885 millioner kroner, noe som er 1.884 millioner kroner høyere enn tilsvarende periode i fjor. Banken opplever en eksplosiv sparevekst, og ifølge styret har den finansielle posisjon aldri vært sterkere.

Dette slår ut på egenkapitalavkastningen som sammenliknet med i fjor hopper fra 6,5 til 10,0 prosent.

Det lave rentenivået fortsetter å påvirke bankens renteinntekter, i tillegg til at en sterkere kronekurs virker inn. Mot i fjor har renteinntektene falt med 1.166 millioner kroner til 9.230 millioner kroner, tilsvarende 11,2 prosent.

DNBs finansielle posisjon har derimot aldri vært sterkere, med en forbedret ren kjernekapitaldekning fra 17,7 til 19,2 prosent.

Rekordsterk finansiell posisjon

DNB melder også om stor aktivitet knyttet til kapitalinnhenting- og forvaltning, noe som har gitt gode inntekter for banken. Netto provisjonsinntekter økte i første kvartal med 394 millioner kroner til 2.631 millioner kroner, tilsvarende 17,6 prosent sammenliknet med første kvartal 2020.

Banken trekker også frem at høy aktivitet i boligmarkedet ga gode inntekter for eiendomsmegling og god vekst i utlån til personkunder i kvartalet.

– Selv om enkelte bransjer og regioner fortsatt er preget av smitteverntiltakene, er det gledelig å se at myndighetenes gjenåpningsplan gir økt aktivitet og optimisme både blant bedrifter og i befolkningen. SMB-markedet fortsatte veksten på utlån i første kvartal, med en økning på 2,3 prosent. Samtidig opplevde oppstartsrådgiverne våre en betydelig vekst i nyetableringer. Det sier noe om den sterke omstillingskraften som ligger i norsk næringsliv, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i en melding.

Banken hadde netto tilbakeføringer på tapsavsetninger på 110 millioner kroner i første kvartal. Dette er en forbedring sammenliknet med både foregående kvartal og første kvartal i fjor, hvor banken tok tapsavsetninger på henholdsvis 1.250 millioner kroner og 5.771 millioner kroner.

Paradigmeskifte i sparemarkedet

DNB opplyser om at markedet for spareprodukter, aksjer og fond nådde historisk høye nivåer i kvartalet, og banken har nå et rekordvolum under forvaltning, med sterk innskuddsvekst i alle kundesegmenter.

Ifølge regnskapsboken utgjorde personkundenes nettotegning i fond gjennom DNBs egne kanaler på 6,9 milliarder kroner i første kvartal. Samtidig opplevde personkundesegmentet en eksplosiv vekst i spareavtaler, og antallet avtaler passerte 500.000 totalt.

DNB satte også nye rekorder for digitalt salg, og nådde 250.000 brukere av Spare -appen, som nå står for 30 prosent av bankens fondssalg.

– Vi merker et paradigmeskifte innen sparing. DNB solgte flere fond i dette kvartalet enn noen gang før. I løpet av perioden opplevde vi også stor interesse for å investere i bærekraftige alternativer. Vi har nylig forsterket satsingen vår på ESG-fond, og snart lanserer vi DNB Klima Indeks, et fond som etter det vi kjenner til er det aller første i Norge som er fullstendig tilpasset Paris -avtalen, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

KLP Banken: – Vårt nest beste kvartal noensinne

Bank Norwegian merker effektene av gjeldsregisteret 

Uføretallene bekymrer Odd Arild Grefstad mest 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også