FinansWatch

Handelsbanken Norge tilbake på før-korona-nivå

De norske kundene har ikke påført banken en eneste krone i tap i første kvartal.

Adm. dir. Handelsbanken i Norge, Dag Tjernsmo, kan se tilbake på et første kvartal uten tap. | Foto: Bård Gudim/Handelsbanken

Handelsbanken Norge fikk et driftsresultat i første kvartal på 699 millioner kroner, opp 16 prosent fra 616 millioner i samme periode i 2020.

Rentabiliteten, eller avkastningen på egenkapitalen, ble 11,6 prosent i kvartalet. Det er 2,1 prosentpoeng bedre enn samme periode i fjor og det høyeste nivået siden fjerde kvartal 2019.

Bankens netto renteinntekter i første kvartal 2021 ble 902 millioner kroner, mot 952 millioner i første kvartal 2020. De totale inntektene ble 1,07 milliarder kroner mot 1,1 milliarder kroner i fjor.

– Kundevekst, provisjonsvekst, reduserte kostnader og fravær av tap har bidratt til et solid resultat på før-korona-nivå. Mens 2020-resultatet ble preget kraftige rentenedsettelser og noe tap, som følge av korona, er vi nå tilbake igjen, sier adm. direktør Dag Tjernsmo i en pressemelding.

Ingen tap

Handelsbanken Norge hadde null tap i kvartalet, og tilbakeførte 14 millioner kroner i avsetninger.

– Korona-året har testet utlånsfilosofien vi har jobbet etter i alle år. Med lave tap har vi igjen vist at de 44 bankkontorene har tatt inn solide kunder som er robuste i møte med tøffe tider. Det er bankkontorene som finner og vinner kunder, og tallene viser at de gjør en grundig jobb, sier Tjernsmo.

Vekst i lån og kapitalforvaltning

Utlånsveksten siste 12 måneder var 4,6 prosent. I kvartalet isolert var utlånsveksten på 0,6 prosent og banken har nå totale utlån på 274,7 milliarder kroner. Av dette er henholdsvis 169,6 prosent i bedriftsmarkedet og 105 milliarder i personmarkedet.

Sparing i fond økte med  8,4 prosent i kvartalet og 52 prosent på 12-månedersbasis. Det var nytegninger på 1,5 milliarder i kvartalet.

– Kundene viser et sterkt ønske om å spare i fond, og vi opplever høy etterspørsel etter fondene våre. Kundene har blant annet strømmet til aksjefondet Handelsbanken Bærekraftig energi. Dette handler både om historisk høy avkastning og en tro på virksomheter som er den del av det grønne skiftet, sier Tjernsmo.

Konsernresultat

Handelsbankens svenske morselskap økte sitt driftsresultat med ni prosent til 5,6 milliarder SEK i første kvartal. Ser man bort fra valutaeffekter og overføringer til overskuddsdelingsstiftelsen Oktogonen økte resultatet med 15 prosent.

Egenkapitalavkastningen ble 10,6 prosent, mot 10,3 prosent for et år siden. Det gir et resultat per aksje på 2,21 SEK, opp fra 1,99 SEK i fjor.

Tapsraten var lav også i morselskapet og endte på 0,01 prosent, ned fra 0,08 prosent i samme periode i fjor.

Varig lavere reisekostnader for finansbransjen

Storbankar satsar på hyttelån 

Kvamme i Bulder Bank: – Rentegarantien er ikke en bløff 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch