FinansWatch

DNB og Nordea venter boom i grønne lån

Bærekraftige formål kan gi billigere lån for kundene og lavere margin for bankene. Men på lang sikt vil det likevel lønne seg å gi rabatt til bærekraftige bedrifter, mener bankene.

Arkivbilde. Spesielt innen eiendom er det et stort potensiale for grønne lån, mener DNB og Nordea. | Foto: Finn Frandsen

Grønne lån betegner bedriftslån hvor kunden får en lavere pris, mellom fem og ti basispunkter, dersom pengene som lånes går til et bærekraftig formål eller prosjekt. Slike grønne lån er tilgjengelige fra norske banker, men er foreløpig i lavt volum. Men det har begynt å røre på seg.

Nordea har doblet antallet grønne lån siden sommeren, sier banken til Finansavisen.

– Det er klart at vi reduserer noe av fortjenesten vår på kort sikt. Når det er sagt, mener vi at risikoen på lang sikt blir betydelig redusert. Det å investere grønt er avgjørende for fremtiden, og det tror jeg bedrifter er klar over, svarer on Brenden, sjef for bedriftsmarkedet i Nordea til avisen.

DNB regner med at det spesielt innen eiendom vil komme en sterk vekst for grønne lån.

DNBs tall viser at eiendomsbransjen står for rundt40 prosent av materialressursbruken og 40 prosent av energiforbruket i samfunnet, i tillegg til 25 prosent av avfallet.

– Eiendom har et enormt potensial, og det er litt underkommunisert. Ved utgangen av 2020 har vi utstedt grønne eiendomslån for 14 milliarder kroner, og vi tror dette vil doble seg i løpet av 2021, sier eiendomssjef i DNB, Olav T. Løvstad til Finansavisen.

Han tror DNB vil finansiere grønne eiendomsprosjekter for 130 milliarder kroner innen 2025.

– Vi bygger opp en mer robust portefølje, og dermed reduseres risikoen totalt sett. Det blir lavere pris for kundene, lavere risiko for oss – og driftskostnadene ved prosjektene blir lavere. I tillegg tjener selvfølgelig samfunnet på dette. Det er vinn-vinn-vinn, sier Løvstad. 

DNB har også lagt inn mekanismer for å unngå grønnvasking, altså det å få et prosjekt til å fremstå mer bærekraftig enn det er. Ved hjelp av eksterne tredjepartsvurderinger skal de sikre at grønne lån virkelig går til grønne prosjekter.

Danske Bank snappet storkommune fra DNB: – En attraktiv og stor offentlig kunde 

KBN sjekket ESG-samsvaret med taksonomien: – En interessant øvelse

Dette er Nordeas fem bærekraftsmål innen 2023 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch