Betalt notat sår tvil om tidligere Danske Bank-sjef kan straffes for Estland-skandalen

Jusprofessor Lasse Lund Madsen mener det kan være vanskelig å få dømt Thomas Borgen etter hvitvaskingssaken som følge av at det ikke foregikk i Danmark.
Tidligere sjef i Danske Bank, Thomas F. Borgen. | Foto: Jonas Olufson
Tidligere sjef i Danske Bank, Thomas F. Borgen. | Foto: Jonas Olufson

Ifølge danske Børsen sår et hemmelig og betalt notat av forsvaret til den tidligere norske Danske Bank-sjefen, Thomas Borgen, tvil om det er grunnlag for for å straffe Borgen for hvitvaskingsskandalen i Estland.

Notatet er utarbeidet av professor i strafferett ved Aarhus Universitet, Lasse Lund Madsen, og betalt av Borgens forsvar, men med forskningsfrihet, heter det.

Det avgjørende spørsmålet ifølge notatet er om danske og internasjonale hvitvaskingsregler kan gi grunnlag til å dømme blant andre Borgen. Jusprofessoren peker på at den danske hvitvaskingsloven kun rammer forhold som skjer i Danmark, og at Estland-filialen derfor ikke kan være en del av en eventuel dansk dom.

Statadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, deler ikke samme oppfatning, og peker på at den danske loven gir en handleplikt dersom en bank avdekker mistenkelige kunder eller transaksjoner i Danmark.

«Det er anklagemyndighetens oppfattelse at det i Danske Bank i perioden fra 2012 til 2017 ble kumulert en så omfattende og så konkret viten om forhold vedrørende/i den estiske filial, at handlinger og unnlatelser som kan tilregnes Danske Bank faller innenfor hvitvasklovens anvendelse i det omfang disse handlinger har funnet sted i Danmark eller - for unnlatelser - handleplikten skulle ha vært oppfylt i Danmark», skriver danske Børsen.

Verken Lasse Lund Madsen, Thomas Borgen, Borgens advokat eller Statadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, ønsker å kommentere saken så lenge etterforskningen pågår.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også