FinansWatch

Sterk resultatnedgang for Danske Bank

Danske Bank tynges av nedskrivninger på 7 milliarder i 2020, mens inntektene holder seg på et stabilt nivå. Konsernet forventer derimot at de vil slå tilbake, og guider et overskudd for 2021 på minst 9 milliarder danske kroner.

Foto: Magnus Eidem

Danske Bank melder om et resultat etter skatt på 4,6 milliarder danske kroner for hele 2020, mot 15,1 milliarder danske kroner i 2019. Nedgangen skyldes hovedsakelig høyere nedskrivninger på utlån som et resultat av av koronakrisen, i tillegg til at 2019-tallene inneholdt en signifikant positiv engangseffekt.

Totalt tok Danske Bank nedskrivninger på 7 milliarder danske kroner i fjor, mot 1,5 milliarder danske kroner året før.

Det gjør at egenkapitalavkastningen endte på bare 2,6 prosent i 2020, mot 9,6 prosent året før.

Netto renteinntekter ligger derimot stabilt på rundt 21,9 milliarder danske kroner for både 2020 og 2019.

I 2021 guider banken et overskudd på 9-11 milliarder danske kroner. 

– Våre utsikter er basert på en forventning om noe høyere totalinntekt enn i 2020, hovedsakelig med forbehold om kommersielt momentum og bedre økonomisk utvikling, mens både utgifter og nedskrivninger er ventet å bli lavere i 2021, sier finansdirektør Stephan Engels.

Danske Bank foreslår et utbytte for 2020 på 2,0 danske kroner per aksje, tilsvarende 38 prosent av overskuddet. Det ligger under konsernets utbyttepolitikk som tar sikte på en utbetaling på 40-60 prosent, men er i tråd med myndighetenes anmodninger om forsiktighet som følge av usikkerheten i kjølvannet av koronapandemien.

Driftskostnadene endte på 28,1 milliarder danske kroner, selv om det er en oppgang fra 27,2 milliarder danske kroner skriver banken at dette er i tråd med forventningene. Danske Bank forklarer de høyere kostnadene skyldes løpende forbedring av compliance-arbeidet, Estlandsaken samt planlagte kostnader i transformasjonsprosessen av banken.

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch