Bisnode: Konkurs-etterslepet vedvarer i Norge

Norske konkurser i januar var halvert i forhold til fjoråret. I Norge holder man fortsatt igjen konkurser i håp om en gjeninnhenting, men i Danmark er situasjonen helt annerledes.
Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode | Foto: Pressefoto (begge)
Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode | Foto: Pressefoto (begge)

Antallet konkurser i januar 2021 var 49,2 prosent av antallet i januar 2020, skriver Bisnode i en pressemelding. Antallet tvangsavviklinger initiert av myndighetene er sunket med 36,2 prosent i samme periode.

Totalt registrerte Bisnode 490 konkurser i januar. Nedgangen må ses i lys av at januar 2020 var en av de siste månedene før koronapandemien rammet næringslivet for fullt.

Norges statistikk er i en særstilling i Skandinavia. I Sverige ble det en nedgang på 11 prosent i januar, mens det i Danmark var en økning på 114 prosent.

– Det er selvsagt gledelig at konkurstallene går så mye ned i Norge, men den voldsomme økningen i Danmark kan gi en indikasjon på at noe tilsvarende kan skje i Norge etter hvert, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i pressemeldingen.

Han sier det er mange likhetstrekk mellom Norge og Danmark gjennom pandemien, men at Danmark ligger litt foran i løypa.

– Både Norge og Danmark har hatt gode støtteordninger til bedriftene som har gitt lave konkurstall gjennom krisen. Begge land har også stengt ned mye den siste tiden. Men Danmark var litt før ute med nedstenging enn Norge, så det er en del likhetstrekk. Vi får håpe vi unngår en slik konkurseksplosjon som i Danmark, sier Ruud.

Men at en rekyl kommer, er Bisnode sikre på.

– Mange bedrifter har tatt i mot tilbudet fra myndighetene om å vente med innbetaling av skatter og avgifter, det kommer da etter hvert til et tidspunkt hvor alt skal betales fra en tom kasse, sier Ruud.

Lindorff er bekymret for økende forskjeller mellom fattige og rike

Nytt rekordår for digital regningsbetaling

Nets: – Økt oppmerksomhet på digital inkasso er et viktig bidrag for å avskaffe papirfakturaen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også