FinansWatch

Norges Bank mener interbanksystemet kan bli bedre på håndtere risiko

Sentralbanken mener at det er særlig viktig å identifisere risiko for cyberhendelser, men understreker samtidig i en rapport at NICS oppfyller de fleste kravene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Norges Bank skriver i en evaluering av interbanksystemene at NICS oppfyller de fleste kravene. Et unntak er likevel operasjonell risiko, skriver Finansavisen.

Ifølge Norges Bank kan både arbeidet med kontinuitetsplaner og testing av systemene forbedres. Samtidig savnes det oppylsninger om hvem som tar tar initiativ for å teste systeme, eller om det er behov for forbedringer.

«Særlig vil det være viktig å få identifisert risiko for cyberhendelser», skriver Norges Bank i rapporten, ifølge Finansavisen.

Ifølge avisen viser vurderingen av DNBs oppgjørssystem at banken også «bør øve på scenario med bytte av oppgjørsbank» for deltagerne. Sparebanksystemet NICS får også beskjed om å øve minst hvert tredje år på å håndtere deltagerbanker som havner under offentlig administrasjon.

NICS er et interbanksystem og er bankenes felles avregningssystem for norske kroner og benyttes av alle banker som deltar i banknæringens felles infrastruktur for betalingsformidling.

Banker skal benytte NICS for utveksling av transaksjoner som inngår i banknæringens felles infrastruktur og som påvirker en banks posisjon i Norges Banks Oppgjørssystem, NBO.

Innlegg: Utbytte til besvær

Finans Norge støtter NBBL: Konkurranseposisjonen til de små bankene blir svekket 

NBBL ut mot Finanstilsynet – frykter bankkonkurransen på eiendomslån svekkes  

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch