Mener Finanstilsynet struper boligbyggingen og rammer lokale banker

Finanstilsynets strenge fortolkning av EU-regelverk om ytterligere kapitalkrav rammer de mindre bankene hardt. Det vil føre til at boligprosjekter særlig i distriktene ikke blir bygget, mener Norske Boligbyggelags Landsforbund.
Foto: NBBL
Foto: NBBL

Finanstilsynets forslag betyr at lån til boligbyggere nå må ha 50 prosent mer egenkapital enn tidligere. Det gjelder både allerede innvilgede lån og nye lån. NBBL går nå sammen med OBOS, Finans Norge og Norsk Eiendom i et forsøk på å få Finanstilsynet til å snu i denne saken, opplyses det i en melding torsdag.

– Finanstilsynets strenge fortolkning av EU-regelverket rammer de såkalte standardbankene fordi bankene må vurdere lån til boligprosjekter som høyrisikoengasjementer selv om 100 prosent av leilighetene er solgt, sier adm. direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, i en melding og legger til.

– Når lånene blir dyrere struper det boligbyggingen særlig i distriktene der standardbankene er viktige for boligbyggingen, sier Fredriksen.

Han mener at konsekvensen av tilsynets forslag blir at konkurransen svekkes mellom bankene, og at boligbyggingen strupes mens det er boligkjøperen som til slutt vil måtte ta regningen for dette.

– Finanstilsynet vil hevde at deres tolkning av regelverket er gjort som følge av EØS-avtalen, og at de ikke har noe valg. Regjeringen må nå avklare det nasjonale handlingsrom sett i lys av at Norge har allerede strenge og velfungerende krav, forteller han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også