FinansWatch

Mener Finanstilsynet struper boligbyggingen og rammer lokale banker

Finanstilsynets strenge fortolkning av EU-regelverk om ytterligere kapitalkrav rammer de mindre bankene hardt. Det vil føre til at boligprosjekter særlig i distriktene ikke blir bygget, mener Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Foto: NBBL

Finanstilsynets forslag betyr at lån til boligbyggere nå må ha 50 prosent mer egenkapital enn tidligere. Det gjelder både allerede innvilgede lån og nye lån. NBBL går nå sammen med OBOS, Finans Norge og Norsk Eiendom i et forsøk på å få Finanstilsynet til å snu i denne saken, opplyses det i en melding torsdag.

– Finanstilsynets strenge fortolkning av EU-regelverket rammer de såkalte standardbankene fordi bankene må vurdere lån til boligprosjekter som høyrisikoengasjementer selv om 100 prosent av leilighetene er solgt, sier adm. direktør i NBBL, Bård Folke Fredriksen, i en melding og legger til.

– Når lånene blir dyrere struper det boligbyggingen særlig i distriktene der standardbankene er viktige for boligbyggingen, sier Fredriksen.

Han mener at konsekvensen av tilsynets forslag blir at konkurransen svekkes mellom bankene, og at boligbyggingen strupes mens det er boligkjøperen som til slutt vil måtte ta regningen for dette.

– Finanstilsynet vil hevde at deres tolkning av regelverket er gjort som følge av EØS-avtalen, og at de ikke har noe valg. Regjeringen må nå avklare det nasjonale handlingsrom sett i lys av at Norge har allerede strenge og velfungerende krav, forteller han.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch