FinansWatch

NBBL: Den høye gjeldsgraden kan føre til hurtigere renteøkning

Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser en historisk høy belånings- og gjeldsgrad i Norge og tilsynet er bekymret for betalingsevnen til norske lånetakere i dårlige tider. NBBL tror dette kan fremtvinge en renteheving tidligere enn planlagt.

Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL. | Foto: Nadia Frantsen

Finanstilsynet la i dag frem sin årlige Boliglånsundersøkelse som viser en historisk høy gjeldsgrad i Norge. Finanstilsynet har uttrykt bekymring for utviklingen, og har foreslått en ny, strengere boliglånsforskrift som skal tre i kraft neste år.

Norske Boligbyggelag deler bekymringen.

– Boliglånsundersøkelsen viser økende gjeldsgrad og flere sårbare husholdninger, nær 1 av 2 nye utlån har en gjeldsbelastning over 400 prosent. Som et resultat av dette kan Norges Bank bli tvunget til å sette opp renten raskere enn ventet, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL i en pressemelding.

NBBL mener det er naturlig at færre klarer å holde seg innenfor grensene i forskriften, nå boligmarkedet har fått en sterk oppsving etter at renten ble satt ned som et økonomisk støttetiltak under koronapandemien. Men NBBL ønsker likevel ikke en innstramming av forskriften, fordi de mener den rammer skjevt.

– Det er et aldri så lite paradoks at Norges Bank gir «bånn gass» med nullrente samtidig som Finanstilsynet anbefaler å balansere dette ved å stramme inn utlånsreguleringen. Det er lett å peke på vinnere og tapere av en slik politikk, sier Frengstad Bjerknes.

Boliglånsundersøkelsen: 27 prosent av innvilgede lån ligger over Finanstilsynets foreslåtte maksgrense

Tryg Norge: – Størrelse i seg selv er ikke lykken

Askim og Spydeberg Sparebank: – Du får rådgivning med på kjøpet i vår rente 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch