Kommunalbanken vokser på grønne lån

Kommunalbankens utlån vokste med 5,7 milliarder i tredje kvartal. I tillegg fikk de en positiv regnskapsmessig effekt på urealiserte gevinster som trakk opp bunnlinjen.
Arkivbilde. | Foto: Pressebilde
Arkivbilde. | Foto: Pressebilde

Kommunalbanken (KBN) oppnådde netto renteinntekter på 437 millioner kroner i tredje kvartal 2020, mot 476 millioner kroner i samme periode i 2019. Dette fremgår av bankens kvartalsrapport.

I rapporten skriver KBN at de har vunnet en rekke nye låneavtaler i kvartalet og har en vekst i utlånsporteføljen på 5,7 milliarder kroner.

Resultat etter skatt endte på 517 millioner kroner i tredje kvartal opp fra 373 millioner kroner i 2019. Hovedgrunnen til økningen er urealiserte gevinster på finansielle instrumenter og utlån som regnskapsføres til virkelig verdi på totalt 317 millioner kroner i tredje kvartal 2020.

– Gevinstene i tredje kvartal er delvis et utslag av reversering av urealiserte tap knyttet til markedsuroen i første kvartal. KBN har hatt tilnærmet normal drift gjennom kvartalet og usikkerheten i realøkonomien er ytterligere redusert, sier administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i børsmeldingen.

Grønne lån

Utlånsporteføljen til KBN er nå på 312,4 milliarder kroner. Mye av veksten på 5,7 milliarder kroner skyldes en etterspørsel etter grønne lån.

– Den grønne utlånsveksten i kvartalet var på 2,5 milliarder kroner, tilsvarende 11,7 prosent. Våre grønne lån gis med lavere rente til investeringer som bidrar til å løse framtidens klima- og miljøutfordringer i dag, sier Granquist.

Banken ser også en spesielt sterk vekst i avdragsfrie lån med løpetid 10 år.

KBNs egenkapitalavkastning basert på ordinært resultat ble 7,8 prosent i de første ni månedene i 2020, mot 8,4 prosent i tilsvarende periode i 2019.

Reduksjonen er delvis forventet grunnet økte innlånskostnader, men er for øvrig knyttet til at netto renteinntekter på utlån var midlertidig påvirket av koronavirusutbruddet i andre kvartal.

Jannicke Granquist ansatt som direktør i Kommunalbanken

Sterkere lønnsomhet for SpareBank 1 Østlandet 

Jernbanepersonalets Sparebank har halvert misligholdet 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også