Finans Norge: Det har vært et skifte av kompetanse i næringen

Til tross for at finansdirektørene i finansbransjen er langt mer positive til fremtiden enn før korona, er det likevel en strukturell prosess i bransjen som innebærer både kostnadskutt og nedbemanning.
Det viser den årlige CFO-undersøkelsen til SEB og Deloitte, hvor finansbransjen er den eneste store bransjen som fire halvår på rad har svart at de venter en netto nedbemanning.
– Finansnæringen er helt i front når det gjelder å ta i bruk digitale prosesser, og har effektivisert sin virksomhet betydelig. Samtidig har næringen vært nødt til å bygge opp betydelig kapital som følge av økende kapitalkrav de siste årene. I tillegg straffes det å ha ansatte i finansnæringen, gjennom den ekstra arbeidsgiveravgiften vi betaler på lønnskostnadene. Det er nok derfor slike strukturelle årsaker til at det er nedgang i sysselsettingen i finansnæringen.
Det sier kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, Jan Erik Fåne, til FinansWatch.
Stor kamp om teknologene
Han har tidligere vært kritisk til at finansskatten som næringen blir pålagt ikke har blitt redusert i forslaget til statsbudsjettet for 2021, og mener at det er med på å hindre sysselsettingen i finans.
Fåne peker samtidig på at det er et stort skifte av kompetanse i bransjen.
– I tillegg til en netto reduksjon, har det nok også vært et skifte av kompetanse i næringen, som følge av at flere arbeider med teknologi, anti hvitvasking og etterlevelse og kontroll, sier han.
– Næringen er stadig på jakt etter flere teknologer, og det er jo også veldig mange andre næringer. Så det er stor kamp om denne kompetansen. Og det gjør det jo ikke lettere at vi må betale 30 prosent mer i skatt på arbeidskraften enn andre næringer, i og med at arbeidsgiveravgiften er 19,1 prosent kontra 14,1 prosent i andre næringer.
Bankene har startet omstillingen
To ganger i året har SEB de siste ti årene sendt ut et spørreskjema til finansdirektørene i de 500 største bedriftene i Norge. I årets undersøkelse, som er gjort i samarbeid med Deloitte, viser svarene fra 95 store selskaper at seks av 16 bransjer er tilbake til samme nivåer som før korona.
De resterende bransjene venter i snitt dog at det vil ta halvannet år å komme tilbake til normalen.
På spørsmål om det er aktuelt med oppbemanning svarte deltakerne fra finansbransjen minus 36 prosent, sammenlignet med minus 50 prosent under den verste delen av koronapandemien. For to år siden var gjennomsnittraten minus ti prosent.
– Man ser at finanssektoren er en av de sektorene som relativt sett er mest enig om at det ikke skal oppbemannes. Det er neppe koronarelatert, men en strukturell prosess i finansbransjen som følge av digitalisering, kapitalkrav eller en herlig suppe av mange ting. En ting er sikkert og det er at banker i 2025 kommer til å se veldig annerledes ut enn i 2015 og med mange mindre filialer. Den prosessen er bankene i gang med, oppsummerer han.