Nordea pekes ut som brikke i europeisk bankspill

Hovedeieren Sampos ønske om å selge seg ned eller ut av Nordea, har gjort banken til en interessant puslebrikke i europeisk bankkonsolidering.
Foto: Chris Helgren/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Chris Helgren/Reuters/Ritzau Scanpix

– Mange investmentbankirer og banker snakker nå om at den eneste reelle løsningen er en konsolidering av banksystemet i Europa, sier sjef for en europeisk storbank i Dagens Industri.

Årsaken er enkelt og greit at det ikke er nok med penger til alle banker. En gjennomsnittlig EU-bank har langt dårligere lønnsomhet en banker på andre kontinenter, og langt under hva mange analytiker mener en holdbart på lang sikt.

Stordriftsfordeler

Banksjefen peker på at den pågående digitaliseringen av bankene taler for færre banker.

– I fremtidens banker handler alt om stordriftsfordeler. Det er fryktelig dyrt å etablere seg, men marginkostnaden er nesten null ettersom markedet er i ferd med å bli helt digitalt, sier banksjefen.

Ønsker flere fusjoner

Også ECB mener at noe må gjøres, og meldte i sommer at den senket kravene for bankfusjoner i håp om å få fart i prosessen.

Det er her Sampos signaler om salg kommer inn. Etter flytten av Nordeas hovedkontor fra Stockholm til Helsingfors er banken nå innenfor den europeiske bankunionen og har ECB som tilsynsmyndighet, og dermed den mest interessante kandidaten fra Norden i en europeisk konsolidering.

– Nordea er det åpenbare valget, fordi det er den eneste banken som kan tilby 15–20 prosents markedsandel i alle nordiske land, sier banksjefen.

Norden mangler

Norden er det mest lønnsomme bankmarkedet i Europa, men ingen av de utomnordisk storbank har klart å etablere seg i nord.

– Hvis en europeisk bank vil ha en skikkelig pan-europeisk løsning, mangler de 25 millionene menneskene i Norden, sier en banksjef til avisen.

En slik kjempe er franske BNP Paribas, men Dagens Industris kilder peker ut banker fra Nederland eller Belgia som mer sannsynlige alternativ, for eksempel ABN Amro, ING Group og KBC Group.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også