Finansdepartmentet: Det er viktig at banker holder tilbake overskuddsmidler nå

En ny formodning fra Finansdepartementet ber banker om å utsette utbytteutbetalinger både for banker og forsikringsselskap.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I vår var Finanstilsynet tydelig advarslene om utbytteutbetaling til norske banker. Tilsynet mente bankene ville begå en stor feil om de betalte utbytte i koronapandemien. Finansdepartementet støttet denne oppfordringen og kom i dag med en ny anmodning.

Godt kapitaliserte banker er en forutsetning for at bankene skal kunne dekke store tap og fortsette å gi lån til bedrifter og husholdninger. Det er derfor viktig at de holder tilbake overskuddsmidler nå, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

– Selv om vi i de siste månedene har sett tegn til oppgang i norsk og internasjonal økonomi, er faren langt fra over. Jeg legger derfor til grunn at norske banker venter med å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake aksjer til usikkerheten er ytterligere redusert, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Finansministeren trekker også frem at forsikringsforetakene også påvirkes av usikkerheten blant annet gjennom det lave rentenivået. «Det er imidlertid mindre grunn til å tro at de står overfor den samme høye risikoen som bankene. Forsikringsforetakenes kapitalkrav har heller ikke blitt redusert,» står det i meldingen. 

Forsikringsforetakene må derfor i større grad kunne basere sin overskuddsdisponering på grundige analyser av egen soliditet, anmoder Finansdepartementet.

– Vi har til nå klart oss forholdsvis godt gjennom krisen, og norske banker er blant de mest solide i Europa. Å beholde kapitalen i bankene i den tiden vi nå går inn i, gir et godt utgangspunkt både for bankene og for norsk økonomi til å håndtere de utfordringene som kan ligge foran oss, sier finansministeren.

 

Finansministeren åpen for å endre sentralbankloven 

Finans Norge: – Regjeringen bestemmer hvor lenge kompensasjonsordningen skal løpe 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også