Sparebankene med rekordhøye marginer

Sparebankene på Vestlandet hadde rekordhøye marginer i 2019, samtidig som de rapporterer om få store tap hittil i 2020.
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, sier at banken i fjor hadde et veldig godt resultat og gode marginer. | Foto: Sparebanken Vest
Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, sier at banken i fjor hadde et veldig godt resultat og gode marginer. | Foto: Sparebanken Vest

Sparebankene på Vestlandet har levert gode tall så langt i 2020. Samtidig kunne man i fjor ved å investere i bankenes egenkapitalbevis oppnådd en avkastning på 10-15 prosent, viser en gjennomgang foretatt av E24.

– Sparebanker har lavere risiko enn mange andre investeringer du kan gjøre. De er eksponert mot husholdninger og i begrenset grad mot bedriftsnæringen. Banker i Norge er også generelt veldig lønnsomme, sier bankanalytiker Vegard Toverud hos Pareto Securities, til nettstedet.

Regnskapene for første kvartal, ekskludert Sparebanken 1 SR-Bank, viser at bankene forventer tap på 355 millioner på utlån til bedrifter.

Dette tilsvarer kun 0,09 prosent av deres totale utlånsportefølje, hvor 74 prosent er i privatmarkedet.

– De fleste sparebankene har en utlånsportefølje som ikke er veldig eksponert mot eksportindustri, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.

– Det er når sparebanker ønsker å vokse raskt i storbyene og i utenlandsmarkedene det kan gå veldig galt, sier han til E24.

Banken oppnådde i fjor en avkastning på 13,5 prosent på egenkapitalen etter skatt, best blant bankene på Vestlandet.

– Fjoråret var et godt år for oss. Lave kostnader og en restriktiv låneportefølje som er lite tapsutsatt, forklarer mye. I tillegg så lykkes vi med satsinger på forsikring og teknologi, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også