FinansWatch

Sparebankene med rekordhøye marginer

Sparebankene på Vestlandet hadde rekordhøye marginer i 2019, samtidig som de rapporterer om få store tap hittil i 2020.

Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, sier at banken i fjor hadde et veldig godt resultat og gode marginer. | Foto: Sparebanken Vest

Sparebankene på Vestlandet har levert gode tall så langt i 2020. Samtidig kunne man i fjor ved å investere i bankenes egenkapitalbevis oppnådd en avkastning på 10-15 prosent, viser en gjennomgang foretatt av E24.

– Sparebanker har lavere risiko enn mange andre investeringer du kan gjøre. De er eksponert mot husholdninger og i begrenset grad mot bedriftsnæringen. Banker i Norge er også generelt veldig lønnsomme, sier bankanalytiker Vegard Toverud hos Pareto Securities, til nettstedet.

Regnskapene for første kvartal, ekskludert Sparebanken 1 SR-Bank, viser at bankene forventer tap på 355 millioner på utlån til bedrifter.

Dette tilsvarer kun 0,09 prosent av deres totale utlånsportefølje, hvor 74 prosent er i privatmarkedet.

– De fleste sparebankene har en utlånsportefølje som ikke er veldig eksponert mot eksportindustri, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest.

– Det er når sparebanker ønsker å vokse raskt i storbyene og i utenlandsmarkedene det kan gå veldig galt, sier han til E24.

Banken oppnådde i fjor en avkastning på 13,5 prosent på egenkapitalen etter skatt, best blant bankene på Vestlandet.

– Fjoråret var et godt år for oss. Lave kostnader og en restriktiv låneportefølje som er lite tapsutsatt, forklarer mye. I tillegg så lykkes vi med satsinger på forsikring og teknologi, sier han.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch