Grong først ute med grønne landbrukslån

Grønne lån skal ikke være så sære at nesten ingen kan få dem, mener Grong Sparebank.
Grong Sparebank tilbyr Norges første grønnelandbrukslån. | Foto: Grong Sparebank
Grong Sparebank tilbyr Norges første grønnelandbrukslån. | Foto: Grong Sparebank

Grong Sparebank i Trøndelag fylke har en stor del av utlånsporteføljen sin hos landbrukskunder. De har registrert at mange banker tilbyr ulike former for grønne lån med gode betingelser til kunder som senker sitt klimafotavtrykk.

De har sett få slike insentivtilbud til landbruket, og tilbyr nå derfor landets første grønne landbrukslån.

– I tillegg har vi vært opptatt av at det skulle treffe bredt. Det er nok lånegrupper under paraplyen grønne lån i forskjellige banker som er så sære at det er nesten ingen som får benytte dem. Vi vil at dette skal være enkelt og lett å ta i bruk, sier banksjef Jon Håvard Solum til Namdalsavisa.

For at landbruket skal kvalifisere for grønt lån, må de oppfylle visse krav. Disse er de samme som fylkesmannen i Trøndelag har satt for såkalte SMIL-midler, en støtteordning for dem som gjør tiltak utover det normale i sin jordbruksdrift.

– Vi har valgt oss ut noen ting som vi i første rekke vil gi grønne lån til. Men dette er noe som er under utvikling. Vi har startet i en ende, og så vil vi utvikle etter hvert, sier banksjef næring, Odd Inge Myrvold til Namdalsavisa.

Banken ser for seg to typer grønne lån til landbruket. Den ene kategorien gjelder støtte til utbygging av bioenergi og solcelleanlegg, den andre gjelder gjødselhåndtering og grøfting.

– Klarer vi å være med på i finansiere dette med ei lånerente som er litt lavere enn ellers for å ta de nødvendige investeringene rundt på gårdene, så har vi truffet, sier Solum.

I 2019 ble det tatt opp 465 millioner i bærekraftig gjeld

DEBATT: Bærekraft og investeringer – Motiverte finansansatte mangler kompetanse 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også