Deutsche Bank får milliardbot for samrøre med hvitvaskingen i Danske Bank og Jeffrey Epstein

Finanstilsynet i delstaten New York er svært kritisk at til den tyske storbanken ikke klarte å avdekke mistenkelige transaksjoner knyttet til Danske Bank Estonia, den kypriotiske banken FBME Bank og seksualforbryteren Jeffrey Epstein.
Rødt lys for Deutsche Bank. Banken må betale 150 millioner dollar i forlik. | Foto: Michael Probst/AP/NTB Scanpix
Rødt lys for Deutsche Bank. Banken må betale 150 millioner dollar i forlik. | Foto: Michael Probst/AP/NTB Scanpix

Deutsche Bank har gått med på å betale en samlet bot på 150 millioner dollar, cirka 1,4 milliarder kroner, for «betydelige» regelbrudd i de tre sakene.

– I alle de sakene som er løst i dag, har Deutsche Bank mislyktes med å tilstekkelig overvåke aktiviteten til kunder som banken selv mente var høyrisikokunder», sa inspektør Linda Lacewell i en forberedt uttalelse, skriver CNBC.

Tilsynet noterte seg at Danske Bank Estonia er «midtpunktet i en av verden største hvitvaskingsskandaler» og at banken ikke klarte å fange opp at store pengesummer ble overført på vegne av russiske oligarker. «I løpet av det mangeårige forhioldet mellom Deutsche Bank og Danske Bank Estonia, ble Deutsche Bank gjentatte ganger gjort oppmerksom på den bristende kontrollen og at Danske Estonia ikke lite for å forbedre den», skriver tilsynet.

«Til tross for at Deutsche Bank hadde tildelt Danske Estonia det høyeste risikonivået, klarte ikke Deutsche Bank å gjennomføre den nødvendige tiltakene for å hindre Danske Estonia fra å bruke Deutsche Bank-kontoer i New York til å overføre milliarder av dollar i mistenkelige transaksjoner», fortsetter tilsynet.

Forholdet til den nå havarerte, kypriotiske banken FBME Bank, representerte den samme typen svikt i agere på «røde flagger hos en høyrisikoklient som krevde årlige utvidede antihvitvaskingskontroller», ifølge tilsynet.

Hva gjelder det noe mer spektakulære samrøret med seksualforbryteren Jeffrey Epstein konkluderte finanstilsynet med at Deutsche Bank ikke klarte å granske hundrevis av transaksjoner som blant annet gikk til:

  • Utbetalinger til enkeltpersoner, der det var offentlig kjent at vedkommende kunne ha samarbeidet med Epstein i overgrepssaker
  • Forlikbetalinger på over syv millioner dollar og utbetalinger til advokatfirmaer på over seks millioner dollar.
  • Utbetalinger til russiske modeller og betaling av skoleavgifter til flere kvinner.
  • Kostnader knyttet til hotellrom og husleie.

– Spesielt i saken om Jeffrey Epstein, til tross for at banken kjente til Epsteins forferdelige kriminelle historie, klarte ikke banken å oppdage eller forhindre millioner av dollar i mistenkelige transaksjoner, sa Lacewell.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også