FinansWatch

Fed-sjef frykter konkursbølge kan gi ny finanskrise

James Bullard minner om at vi fortsatt er midt i krisen og det kan komme tilbakefall. Han forsvarer derfor at den amerikanske sentralbanken fortsetter å kjøpe selskapsgjeld.

Foto: Steve Helber/AP

En av toppene i Federal Reserve, James Bullard, advarer om at en mulig konkursbølge på grunn av pandemien fremdeles kan utløse en finanskrise. Dette rettferdiggjør også at den amerikanske sentralbanken fortsetter arbeidet med å støtte kapitalmarkedene.

– Vi er fortsatt midt i krisen her, sier James Bullard, president for Federal Reserve Bank of St Louis, i et intervju med Financial Times.

– Selv om vi kom forbi den første bølgen i perioden mars-april, er sykdommen fremdeles kapabel til å overraske oss. Uten mer detaljert risikostyring fra helsepolitikken, kan vi få en bølge av betydelige konkurser som kan føre til en finanskrise, sier han.

Fed har møtt kritikk for at den har gått for langt i sin innsats for å støtte opp om finansmarkedene. Selv om Bullard er enig i at likviditeten har forbedret seg kraftig i finansmarkedene den siste tiden, mener han at det er viktig at de fortsetter med hjelpen.

– I enhver krise tror jeg at vi må huske på at det kan skje vendinger, og at det kan komme tilbakefall, og det kan skje her. Av den grunn tror jeg det er fornuftig å opprettholde utlånsfasilitetene våre, sier han. 

Fed har to fasiliteter for å kjøpe selskapsgjeld i primær- og sekundærmarkedet. Dette inkluderer også obligasjoner som har falt i rating og blir klassifisert som «søppel».

Bullard tror at de verste effektene fra pandemien rammet finansmarkedene og næringslivet i første og andre kvartal, og tror tredje kvartal blir preget av vekst.

Nordea lanserer nytt innovasjonsfond 

DNB får grønt lys til å endre konsernstruktur

Mer fra FinansWatch

Sbanken utsatt for dataangrep

Sbanken ble lørdag formiddag utsatt for et dataangrep av samme type som flere norske instanser ble utsatt for denne uka.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch