Misligholdet av forbrukslån øker videre – spesialbankene ruster seg for økte tap

Bankene som spesialiserer seg på forbrukslån hadde avsetninger på 900 millioner kroner i første kvartal. Det er 63 prosent høyere sammenlignet med 2019.
Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Koronakrisen skaper stor usikkerhet for norske banker som spesialiserer seg på forbrukslån.

Ifølge E24 hadde disse syv bankene avsetninger på 900 millioner kroner i første kvartal, noe som betyr at tapsavsetningene økte med 63 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig som tapsavsetningene til bankene øker, viser siste tall fra Finanstilsynet at volumet for forbrukslån i Norge har falt med 9,5 prosent det siste året.

– Bransjestandard for markedsføring, en ny forskrift med begrensninger og gjeldsregister forklarer mye av denne nedgangen, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge, ifølge E24.

Nedgangen i forbrukslån er fra 115 til 104 milliarder kroner. I samme kvartal var andelen misligholdt lån på 18 prosent for spesialistbankene.

For spesialistbankene var andelen misligholdte lån 18 prosent ved utgangen av første kvartal i år.

– Det er en myte at det bare er unge mennesker som har høy belåning og mye gjeld. Vi ser en stadig økning av eldre uten bufferkonto og med høy gjeldsgrad. Det er flere i denne gruppen enn tidligere som er sårbare for endringer i livet som påvirker privatøkonomien, som ved for eksempel skilsmisse eller ledighet, sier Erik Walberg Olstad til E24.

Walberg er daglig leder i Norge i Bluestep. Bluestep tilbyr blant annet refinansiering av forbrukslån, og forsøker å hjelpe mennesker med å få samlet forbrukslånene inn i et lån med bedre renter.

Han forteller at henvendelsene til dem har økt med en femtedel etter at gjeldsregistrene kom i drift i 2019.

– Registrene har vært et steg i riktig retning for å hindre at folk låner seg inn i økonomiske problemer, men de kom for sent, sier Olstad til avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også