Norske banker med høyeste tap siden bankkrisen for 30 år siden

Hver syvende norske bank hadde underskudd i første kvartal. Ferske tall fra Finanstilsynet viser også svekket lønnsomhet i norske forsikringsforetak og pensjonskasser.
Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Lønnsomheten i norske finansforetak ble vesentlig svekket i første kvartal 2020 som følge av koronakrisen, skriver Finanstilsynet i en oppdatering torsdag.

Stor uro i finansmarkedene og et brått og kraftig fall i den økonomiske aktiviteten ga økte tap i bankene og lavere avkastning i forsikringsforetak og pensjonskasser.

– Den kraftige økonomiske nedgangen svekker mange låntakeres evne til å betjene gjelden, og det er stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Det må derfor tas høyde for at det kan bli betydelige utlånstap og svekket lønnsomhet i bankene i tiden fremover. Norske banker har et godt utgangspunkt for å møte markedsuro og økte tap, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

17 banker med underskudd

Samlet resultat før skatt tilsvarte 0,7 prosent (annualisert) av gjennomsnittlig forvaltningskapital, som var nær en halvering fra samme kvartal i fjor.

Resultatnedgangen skyldes i hovedsak en betydelig økning i tap på utlån. For bankene samlet økte tapene (annualisert) fra 0,1 prosent til 0,9 prosent av gjennomsnittlige utlån sammenliknet med første kvartal i fjor.

De aller fleste bankene hadde høyere tap, men utlånstapene var særlig høye i banker med betydelige utlån til petroleumssektoren, samt i forbrukslånsbanker, opplyses det.

«Driftsresultatet før utlånstap var på om lag samme nivå som i første kvartal i fjor. Avkastningen på bankenes egenkapital var i første kvartal 6,9 prosent (annualisert), som var en reduksjon på 6 prosentpoeng fra samme kvartal i fjor. I alt hadde 17 mindre og mellomstore banker, det vil si hver syvende norske bank, underskudd i første kvartal», opplyser tilsynet.

Svekket lønnsomhet i forsikringsforetak og pensjonskasser

Koronakrisen har også rammet forsikringsforetak og pensjonskasser. Livsforsikringsforetakene fikk et resultat før skatt på minus 0,3 prosent (annualisert) av gjennomsnittlig forvaltningskapital i første kvartal 2020.

«Kraftig fall i aksjemarkedene og negative verdiendringer på derivater bidro til en verdijustert avkastning, som inkluderer urealiserte verdiendringer, på minus 2,7 prosent (ikke-annualisert). Seks av tolv livsforsikringsforetak hadde negativt resultat før skatt i første kvartal 2020».

Pensjonskassene hadde et resultat før skatt på minus 4,0 prosent (annualisert) av gjennomsnittlig forvaltningskapital i første kvartal 2020.

I alt hadde 39 av 49 pensjonskasser negativt resultat før skatt i første kvartal 2020. Nedgangen i aksjemarkedet bidro til en verdijustert avkastning på minus 6,0 prosent (ikke-annualisert).

Skadeforsikringsforetakene fikk et resultat før skatt på minus 18,2 prosent (ikke-annualisert) av premieinntektene for egen regning i første kvartal 2020.

Finansinntektene falt betydelig, mens den forsikringsrelaterte driften ble bedret sammenlignet med første kvartal 2019, bl.a. som følge av en mild vinter i store deler av landet.

Sterk nedgang i finansinntektene bidro til at kun ett av 41 skadeforsikringsforetak hadde positivt resultat før skatt, opplyses det.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også