FinansWatch

Amerikanske banker frykter negative renter – hedgefondforvalter advarer

– Til å begynne med blir det et «sukkerrush» når negative renter blir introdusert, men til slutt zombiserer du over tid bankene, mener Algebris Investments.

Foto: Algebris Investments.

Negative renter kombinert med økte mislighold har vært en giftig kombinasjon som har ødelagt for de europeiske bankene de siste seks årene, skriver. Nå frykter amerikanske banker at også de kan bli rammet av negative renter, skriver Bloomberg.

Negative renter er svært omdiskutert og fører til at rentemarginen til bankene reduseres. Sammen med stigende mislighold på grunn av en økonomisk nedgangstid, kan det føre til alvorlige ringvirkninger for resultatene i banksektoren, selv om det fører til økt etterspørsel etter lån.

– Til å begynne med blir det et «sukkerrush» når negative renter blir introdusert, sier Alberto Gallo, sjef for makrostrategier ved det London-baserte hedgefondet Algebris Investments.

– Men til slutt, zombiserer du over tid bankene ved å senke hastigheten på penger. Negative renter er en dårlig idé, sier han.

Gallo er tydelig på at hverken den amerikanske sentralbanken eller andre sentralbanker bør ty til grepet om å innføre negative renter.

Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, har siden mars hatt et rentenivå i intervallet mellom 0,0 og 0,25 prosent. Selv om sjefene i Fed kan vurdere negative renter på rentemøtet i juni, er det noe som virker mindre sannsynlig til tross for bankenes bekymring.

Sentralbanken gjentok på forrige rentemøte i april at de vil holde renten på samme nivå til de er sikre på at økonomien og arbeidsledigheten er på riktig spor.

– Den nåværende helsekrisen vil tynge økonomisk aktivitet, arbeidsmarkedet og inflasjonen på kort sikt, og utgjør en betydelig risiko for de økonomiske utsiktene på lengre sikt, uttalte Fed.

Men dersom Fed velger å fjerne intervallet og innføre en styringsrente på null prosent, vil det ifølge Bloomberg føre til reduserte årlige inntekter med 1-2 milliarder dollar for hver av de største bankene i USA.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch