FinansWatch

EU-kommisjonen spår kraftig nedtur i Norge

EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni konstaterer at det er snakk om det verste økonomiske sjokket i Europa siden depresjonen på 1930-tallet.

EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni mener dybden i resesjonen og styrken i rekylen vil være ujevn | Foto: Francisco Seco/AP

Koronautbruddet i begynnelsen av mars førte til en brå stans i den økonomiske veksten i Norge, konstaterer EU-kommisjonen i sin nye vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa.

Kommisjonens spådom er at virusets skadevirkninger vil avta i løpet av høsthalvåret, og at Norge vil oppleve økonomisk vekst igjen i 2021.

«Økonomien ventes å gå skarpt tilbake med omtrent 5,5 prosent i 2020, for så å vokse igjen med 3 prosent i 2021», skriver EU-kommisjonen i sin rapport.

Risiko for at det kan bli verre

Kommisjonen understreker at det er risiko for at utviklingen kan bli enda mer negativ enn prognosene tilsier.

En ytterligere svekkelse av kronen kan svekke privat forbruk, mens usikkerhet i boligmarkedet og høye gjeldsnivåer i husholdningene kan true den økonomiske stabiliteten.

En annen risikofaktor er oljeprisen, men denne kan gå begge veier.

EU-kommisjonens prognose ser på Norges samlede bruttonasjonalprodukt, og ikke bare BNP for fastlandsøkonomien, som er det tallet analytikere vanligvis er mest opptatt av i Norge.

Siste prognose fra SSB er at BNP vil falle med 4,0 prosent i 2020 og vokse med 4,8 prosent i 2021.

Styrken i rekylen vil være ujevn

I eurosonen ventes det ifølge rapporten et økonomisk tilbakeslag på 7,7 prosent i 2020. Tilbakeslaget vil være det største eurosonen har opplevd hittil, men det understrekes at skadevirkningene vil slå skjevt ut.

I 2021 ventes det at euroøkonomien vil ta seg opp igjen med en vekst på 6,1 prosent.

EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni konstaterer at det er snakk om det verste økonomiske sjokket i Europa siden depresjonen på 1930-tallet.

– Men dybden i resesjonen og styrken i rekylen vil være ujevn, sier han.

Viktige faktorer er hvor raskt smitteverntiltakene kan heves i hvert enkelt land og hvor avhengig hver enkelt økonomi er av turisme.

– Slike forskjeller utgjør en trussel mot det indre marked og eurosonen, advarer Gentiloni.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch