FinansWatch

Danske Bank med milliardtap i første kvartal

Banken har et underskudd på minus 1,3 milliarder kroner etter skatt etter årets tre første måneder. Til sammenligning hadde banken et overskudd på 3 milliarder kroner etter 1. kvartal i fjor.

Administrerende direktør Chris Vogelzang i Danske Bank. | Foto: Pressefoto

Danske Bank trekker frem at årets to første måneder hadde en god utvikling med god kundeaktivitet og utlånsvekst på de fleste markeder.

Men så rammet Covid-19.

– Mot slutten av kvartalet ble resultatet vesentlig påvirket av koronaviruspandemien. Dette skyldes særlig at vi foretok nedskrivninger på bakgrunn av antagelser om et dårligere makroøkonomisk scenario, fallet i oljepriser samt utlån til visse bransjer. Den omfattende turbulens på de finansielle markeder medførte dessuten ekstraordinære lave handelsinntekter, uttaler administrerende direktør i banken, Chris Vogelzang, i en pressemelding i forbindelse med offentliggjøringen av kvartalsrapporten.

Det er lenge siden banken har hatt et så stort underskudd i et enkelt kvartal. Ifølge banken skyldes det negative resultatet hovedsakelig en betydelig stigning i nedskrivninger, fall i handelsinntekter og turbulens på de finansielle markedene grunnet korona.

Fortsatt godt rustet

Nedskrivingene i år er på 4,3 milliarder kroner, mot 0,4 milliarder kroner for de første tre måneder i 2019. Utlånsveksten i årets første tre måneder var på minus 2 prosent, mot 3 prosent for samme periode i fjor. Egenkapitalavkastningen er på minus 3,8 prosent så langt i år. 1. kvartal 2019 var den på 7,7 prosent.

Den negative bunnlinjen til tross, banksjef Vogelzang kommer med forsikringer om at banken er «godt rustet til å fortsatt støtte våre kunder igjennom krisen».

– Danske Bank er imidlertid fortsatt en av de mest velkapitaliserede banker i Europa. Våre mer enn 20.000 medarbeidere har gjort en fantastisk innsats i å holde banken i gang og betjene våre kunder, mens de arbeider hjemmefra, og vi har også fortsatt gjort gode fremskritt i forhold til vårt arbeide med å bli en bedre bank for alle våre interessenter, uttaler han i pressemeldingen.

Venter godt årsresultat

Banken trekker frem den store usikkerheten knyttet til den finansielle utviklingen i 2020, men sikter seg inn mot et årsresultat på minst tre milliarder kroner.

– Dette er vårt beste skjønn basert på en betimelig vurdering av den aktuelle situasjonen og den sannsynlige påvirkningen på vår forretning resten av året, redegjør banken i kvartalsrapporten.

Mer fra FinansWatch

Kraftig økning i kortbruk

Ikke engang i den travleste sommerperioden i 2019 har DNB sett tilsvarende kortbruk som de ser nå, melder banken.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch