Danske Bank med milliardtap i første kvartal

Banken har et underskudd på minus 1,3 milliarder kroner etter skatt etter årets tre første måneder. Til sammenligning hadde banken et overskudd på 3 milliarder kroner etter 1. kvartal i fjor.
Administrerende direktør Chris Vogelzang i Danske Bank. | Foto: Pressefoto
Administrerende direktør Chris Vogelzang i Danske Bank. | Foto: Pressefoto

Danske Bank trekker frem at årets to første måneder hadde en god utvikling med god kundeaktivitet og utlånsvekst på de fleste markeder.

Men så rammet Covid-19.

– Mot slutten av kvartalet ble resultatet vesentlig påvirket av koronaviruspandemien. Dette skyldes særlig at vi foretok nedskrivninger på bakgrunn av antagelser om et dårligere makroøkonomisk scenario, fallet i oljepriser samt utlån til visse bransjer. Den omfattende turbulens på de finansielle markeder medførte dessuten ekstraordinære lave handelsinntekter, uttaler administrerende direktør i banken, Chris Vogelzang, i en pressemelding i forbindelse med offentliggjøringen av kvartalsrapporten.

Det er lenge siden banken har hatt et så stort underskudd i et enkelt kvartal. Ifølge banken skyldes det negative resultatet hovedsakelig en betydelig stigning i nedskrivninger, fall i handelsinntekter og turbulens på de finansielle markedene grunnet korona.

Fortsatt godt rustet

Nedskrivingene i år er på 4,3 milliarder kroner, mot 0,4 milliarder kroner for de første tre måneder i 2019. Utlånsveksten i årets første tre måneder var på minus 2 prosent, mot 3 prosent for samme periode i fjor. Egenkapitalavkastningen er på minus 3,8 prosent så langt i år. 1. kvartal 2019 var den på 7,7 prosent.

Den negative bunnlinjen til tross, banksjef Vogelzang kommer med forsikringer om at banken er «godt rustet til å fortsatt støtte våre kunder igjennom krisen».

– Danske Bank er imidlertid fortsatt en av de mest velkapitaliserede banker i Europa. Våre mer enn 20.000 medarbeidere har gjort en fantastisk innsats i å holde banken i gang og betjene våre kunder, mens de arbeider hjemmefra, og vi har også fortsatt gjort gode fremskritt i forhold til vårt arbeide med å bli en bedre bank for alle våre interessenter, uttaler han i pressemeldingen.

Venter godt årsresultat

Banken trekker frem den store usikkerheten knyttet til den finansielle utviklingen i 2020, men sikter seg inn mot et årsresultat på minst tre milliarder kroner.

– Dette er vårt beste skjønn basert på en betimelig vurdering av den aktuelle situasjonen og den sannsynlige påvirkningen på vår forretning resten av året, redegjør banken i kvartalsrapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også