Nordeas potensielle bot i hvitvaskingssak preges av stor usikkerhet

Lovverket ble strammet inn i 2018, flere år etter at de mulige lovbruddene i Nordea fant sted. 
MULIG PÅVIRKNING: Flere år etter at de mistenkelige transaksjonene skal ha funnet sted, blir det danske lovverket endret. Dette kan ha en stor påvirkning på Nordea sin mulige bot. | Foto: Mads Claus Rasmussen
MULIG PÅVIRKNING: Flere år etter at de mistenkelige transaksjonene skal ha funnet sted, blir det danske lovverket endret. Dette kan ha en stor påvirkning på Nordea sin mulige bot. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Lovverket har blitt endret siden Nordeas hvitvaskingssak fant sted. 

Det skriver Dagbladet Børsen.

Nordea er anklaget for å ha gjennomført mistenkelige transaksjoner for til sammen rundt 26 milliarder danske kroner i perioden 2012-2015. Det var imidlertid først i 2018 at Folketinget i Danmark skjerpet strafferammen for hvitvasking betydelig for lovbrudd begått etter 1. januar 2019.

I dag er det ifølge Børsen fortsatt uklart hva strafferammen var før 2018, det vil si i den perioden Nordea ifølge påtalemyndigheten brøt hvitvaskingsloven. Det finnes heller ikke mange dommer som kan tjene som rettesnor. 

”Tidligere har det vært dommer om valutavekslingsbyråer, der de ble ilagt bøter på 25 prosent av de ulovlige transaksjonene. Det er disse dommene som har ligget til grunn for det såkalte ”transaksjonsprinsippet”, sier Hans Fogtdal, tidligere visestatsadvokat i SØIK, som nå er en del av NSK, til Børsen.

Som FinansWatch beskrev fredag, kan Nordeas bot bli betydelig høyere enn de 700 millioner danske kroner banken har satt av til hvitvaskingssaker. Det faktum at NSK og Nordea ikke har inngått forlik i saken, tyder på at partene har stått svært langt fra hverandre når det gjelder størrelsen på boten.

Danske Bank avsluttet sin hvitvaskingssak med å betale en bot på 3,5 milliarder danske kroner i Danmark for å ha gjennomført transaksjoner for ikke mindre enn 14 milliarder danske kroner. Prosessen er ikke direkte sammenlignbar med Nordeas sak, ettersom partene inngikk forlik, og Danske Bank også inngikk et forlik med amerikanske myndigheter. 

Saken er oversatt fra vårt søstermedie Finanswatch.dk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også