FinansWatch

30 prosent flere konkurser

I juli måned gikk 194 selskaper gikk konkurs i Norge. Dette er vel 35 prosent flere enn i juli i fjor, viser Fair Groups inkassostatistikk. Utviklingen kan gi større tap i bedriftsmarkedet for bankene.

ØKER: – Konkursene har blitt større – og når vi ser på størrelsen på inkassosakene – indikerer dette at konkursene inn mot vinteren skal bli enda større, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group. | Foto: PR / Fair Collection

Ifølge statistikken ser man også en sterk økning i kravene som sendes til inkasso.

– Konkursene har blitt større

– Vi har lagt bak oss noen måneder med betydelig vekst i både inkasso og konkurser i Norge, og fasiten etter sommerferien er ingen hyggelig lesing. Konkursene har blitt større – og når vi ser på størrelsen på inkassosakene – indikerer dette at konkursene inn mot vinteren skal bli enda større, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group, i en pressemelding.

Så langt i år er 1697 selskaper slått konkurs i Norge, omtrent syv prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor. De tre siste månedene har veksten tatt seg opp. I absolutte konkurser er detaljhandel, serveringsvirksomhet og hovedkontortjenester bransjene med høyest vekst av så langt i år.

Inkassoutviklingen viser også at størrelsen på konkursene blir større og mer alvorlige. Så langt i år viser Fair Groups beregninger at størrelsen på konkursene er 27 prosent høyere enn i fjor.

Samtlige fylker har hatt konkursvekst i år, bortsett fra Viken med en nedgang på 6,2 prosent, mens de i Nordland og Troms og Finnmark begge har hatt en vekst på over 35 prosent.

Energikostnader bekymrer

Den raske kostnadsinflasjonen som har slått inn i norsk næringsliv, og materialisert seg i økte råvarekostnader, lønnskostnader og energikostnader.

– Rekordhøye energipriser inn mot vinteren gjør at vi forventer at antall inkassosaker knyttet til strøm både mot bedrift og privat vil øke. Norsk Industri frykter at investeringene kommer til å strupes i industrien dersom det ikke kommer en støtte til energiintensive virksomheter, sier Aandalen.

Zdata får ny juridisk leder

Alfred Berg mener satsing på det nordiske marked gir avkastning for selskapet

DNB Eiendom-sjefens fremste råd til erstatteren: – Det vet jeg at hun er god på

Mer fra FinansWatch

Sparebanken Vest vil vekse i bedriftsmarknaden

Banken meiner Vestlandet vil bli vinnaren i framtidas lågutsleppssamfunn og ser eit stort vekstpotensiale innafor viktige næringar som sjømat, fornybar, maritim, samt prosessindustrien.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch