Vedum: Stoltenberg og Wolden Bache ble nevnt som kandidater før utlysningen var klar

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplyser at både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg ble nevnt som kandidater til sentralbanksjefjobben som samtaletema før utlysningsteksten var klar.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB

– Jeg har fått opplyst av mitt embetsverk at kandidater til stillingen som sentralbanksjef, kom opp som samtaletema mellom finansråden og enkelte ekspedisjonssjefer i departementet kort tid etter at Øystein Olsen varslet sin fratredelse, svarer han til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som har sendt ham en rekke spørsmål om ansettelsesprosessen.

– I den sammenheng ble blant annet både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg nevnt, skriver Vedum i et brev til komiteen.

Jens Stoltenberg ble 4. februar ansatt som ny sentralbanksjef etter Øystein Olsen, som går av mot slutten av 2022.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) trakk særlig fram Stoltenbergs ledererfaring og innsikt i internasjonal utvikling som utslagsgivende for at den tidligere statsministeren fikk jobben som ny sentralbanksjef.

Vedum sa etter ansettelsen at han var opptatt av å velge den som samlet sett er best kvalifisert til rollen som ny sentralbanksjef for Norge.

– Stoltenberg har lang erfaring med å jobbe sammen med flinke folk, og han er selv en dyktig økonom. Han har vært sentral i utformingen av viktige deler av norsk økonomisk politikk, sier Vedum.

– Oljefondet og kapitalforvaltningen utgjør en stadig større del av virksomheten i Norges Bank. Derfor er det avgjørende med solid ledererfaring, bred innsikt i internasjonal utvikling og evne til å fremme gode faglige beslutningsgrunnlag.

Stoltenberg tiltrer stillingen senest 1. desember.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også