Spleis-gebyrer provoserer forbrukere

Privatpersoner på Facebook er opprørte over at Torger Sætre kanskje ikke vil klare å samle inn penger til å redde synet sitt – på grunn av gebyrer. SpareBank 1 forsvarer seg med at Spleis fortsatt går med underskudd.
Torger Sætre har samlet inn over 3,6 millioner samlet på spleisen, så han kunne tatt behandlingen i Kroatia – hvis det ikke hadde vært for de ulike gebyrene. | Foto: Spleis
Torger Sætre har samlet inn over 3,6 millioner samlet på spleisen, så han kunne tatt behandlingen i Kroatia – hvis det ikke hadde vært for de ulike gebyrene. | Foto: Spleis
Stein Arild Iglebæk

– Selskapet tapte penger både i 2019 og 2020. Og vi kommer til å tape penger i 2021. Årlig investerer SpareBank 1 titalls millioner for å utvikle tjenesten, sånn at folk kan få samle inn penger til gode formål, sier daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i SpareBank 1 Spleis til Nrk.

Det haster å redde synet til 28 år gamle Torger Sætre fra Sykkylven. Han har en sjelden øyesykdom, og er allerede blitt blind på det ene øyet.

Genterapibehandlingen «Luxturna» kan hindre han i å bli helt blind på det andre øyet også. Behandlingen har foreløpig ikke blitt godkjent i Norge, og han må derfor betale både øyebehandling og reise til utlandet selv. Det koster flere millioner kroner, melder Nrk.

6,5 prosent i gebyrer
Familien startet innsamlingen med Spleis i februar. Det opprinnelige målet var på 3,3 millioner kroner, men i mars måtte Sætre øke summen til 3,9 millioner. Behandlingen koster mer enn han trodde, og SpareBank 1 krever over 250 000 kroner av potten.

Samler du inn over 5000 kroner via Spleis krever banken nemlig 4,5 prosent i plattformavgift og 2 prosent i transaksjonsgebyr. Det vil si at banken tar 65 kroner per tusenlapp som tjenes inn.

Det har ført til flere sterke reaksjoner på blant annet Facebook. Men hverken SpareBank 1 eller Spleis tjener penger på tjenesten, ifølge dem selv.

De mener også at de har lavere pris enn tilsvarende tjenester. Han skjønner likevel at folk reagerer på gebyrene deres.

– Det med pris er alltid vanskelig. Vi har funnet frem til en pris vi synes er rettferdig for alle parter. Vi har 12 personer som går på jobb hver dag for å gjøre denne tjenesten best mulig. Og det sier seg selv at det ikke er gratis, sier Hellestræ.

Under Gjerdrum-skredet valgte Spleis derimot å ta bort gebyret.

– Det var en nasjonal katastrofe som skilte seg ut. Derfor valgte vi å gjøre et stort unntak fra vår prismodell, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også