FinansWatch

Antall fusjoner og oppkjøp har falt med nesten 50 prosent

Koronapandemien har ført til en stor nedkjølning i aktivitetsnivået. Selskaper bruker

Hittil i 2020 har det blitt gjennomført 142 transaksjoner til en samlet verdi på 4,5 milliarder euro, sammenlignet med 269 transaksjoner på samme tid i fjor til 21,5 milliarder euro. | Foto: Colourbox

Antall fusjoner og oppkjøp (M&A) i det norske finansmarkedet har tatt gått i dvale siden koronapandemien traff de landegrensene tidligere i år.

Ifølge Finansavisen har antallet transaksjoner i første halvdel av 2020 falt med 47 prosent, som er det laveste nivået på ti år. Dette blir forklart med at små og store selskaper i stedet retter fokus på egen bedrift for å sikre likviditet i tiden som kommer.

– Pandemien har skapt stor usikkerhet på kjøpersiden, og kjøperne – om de fortsatt ønsker å gjøre en transaksjon – er ikke nødvendigvis villige til å betale like mye som før. Selgeren har på sin side etablert en forventning om et gitt prisnivå basert på tidligere transaksjoner i markedet, sier Harald Hellebust til avisen.

Hellebust leder Corporate Finance-avdelingen i Arctic Securities. Han tror at en usikker fremtid og det lave rentenivået kan føre til store verdsettelsesavvik fra kjøpersiden fremover.

– Gapet mellom selgers prisforventning og kjøpers betalingsvillighet har vært så stort at partene ikke har vært i stand til å møtes på pris. Rent psykologisk er det selvsagt vanskelig for selger å akseptere at prisen på et selskap som har vært verdsatt til 100 millioner – nærmest over natten – reduseres til 60 eller 70 millioner, sier Øystein Guvåg, partner i advokatfirmaet BAHR, ifølge avisen.

Hittil i 2020 har det blitt gjennomført 142 transaksjoner til en samlet verdi på 4,5 milliarder euro, sammenlignet med 269 transaksjoner på samme tid i fjor til 21,5 milliarder euro.

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch