FinansWatch

Venter kraftig økning i konkurser

Konkurstallene for forrige uke var de hittil verste i 2020. 107 selskaper måtte til skifteretten, sammenlignet med 60 samme uke i fjor. 

Christian Aandalen, partner i inkassoselskapet Fair. | Foto: Fair

Det totalet antallet konkurser i 2020 ligger imidlertid fortsatt under nivå på samme tidspunkt i fjor. Men det vil ikke være ifølge partner Christian Aandalen i  inkassoselskapet Fair.

– Uken markerer dermed starten på en lenge varslet konkursbølge over norsk næringsliv, men som har latt vente på seg fordi Skatteetaten har holdt igjen på konkursbegjæringer, sier Christian Aandalen til E24.

Han regner med at det vil bli en «ketchup-effekt» de kommende ukene fordi Skatteetaten nå har begynt å slå selskaper konkurs igjen.

Aandalen peker også på at konkursene i år rammer betydelig større selskaper med flere ansatte og trekker frem konsertleverandøren Bary som et eksempel.

– Bary var i utgangspunktet et solid selskap som bukket under. Det var drevet på en sunn måte. Når selskaper som egentlig har livets rett går konkurs, er det egentlig ganske kritisk fra et makroøkonomisk perspektiv, sier han til E24.

Domstolene venter konkursras

I et brev til Stortinget advarer Domstoladministrasjonens direktør Sven Marius Urke om at det kan ventes en solid økning i antall konkurser i tiden som kommer som følge av koronaviruset. Han ber om ekstraordinære midler til å håndtere sakene, skriver Dagbladet.

– Basert på tall fra finanskrisen i 2008 har Domstoladministrasjonen beregnet at det vil komme 6.000 flere konkurssaker til domstolene som følge av de negative effektene av koronaviruset på norsk økonomi, skriver Urke og avdelingsdirektør Jann Ola Berger i brevet, ifølge NTB.

De regner med at økningene i antall saker vil begynne å komme sent på høsten i år og fortsette videre til neste år. De ber om en tilleggstildeling på 181 millioner kroner for å håndtere alle de nye saken og til å rydde opp i etterslepet av saker på grunn av virusutbruddet.

I brevet advares det også om at antallet arbeidsrettssaker vil kunne komme til å øke voldsomt det neste året, skriver NTB.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch