Økonomer om boligmarkedet: – Bedre enn vi forventet

Boligprisene steg med 0,5 prosent i april, til tross for mørke prognoser. Likeverdige fall i tilbud og etterspørsel er forklaringen.
Kari Due-Andresen. Sjeføkonom i Handelsbanken. | Foto: Lise Åserud
Kari Due-Andresen. Sjeføkonom i Handelsbanken. | Foto: Lise Åserud

Eiendom Norge la onsdag frem tall som viste at boligprisene steg 0,5 prosent i april, til tross for mørke prognoser på forhånd. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent, fordi prisene pleier å stige i april.

– Dette er vesentlig bedre enn forventet. Dette er gode nyheter for boligmarkedet, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Boligprisstatistikken til Eiendom Norge viser at norske boligpriser steg med 0,5 prosent nominelt i april.

Prognosesenteret ventet et svakt fall på rundt 1 prosent, mens DNB Markets ventet et fall på 3 prosent.

– Nordmenn er jaggu ikke lettskremte, og det er mye annet som nedprioriteres før bolig i dette landet, sier Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic til E24.

Macic og Prognosesenteret har vært blant de minst pessimistiske til bruktboligmarkedet etter at koronapandemien traff landet, men sjeføkonomen tallene fra fra boligmarkedet er overaskende positive.

– Vi ventet selv før corona at det ville legges ut og omsettes færre bruktboliger for salg i 2020 enn i rekordåret 2019, men dette har blitt forsterket ytterligere, sier Macic.

Tilbudet har falt

I april ble det solgt 7.038 boliger i Norge. Det er 10,3 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor, ifølge tallene fra Eiendom Norge.

– Selv om etterspørselen etter bolig har falt, har også tilbudet gått ned, noe som gjør at boligprisene ikke trenger å korrigere så mye ned for å skape balanse i markedet, sier Kari Due-Andresen til Dagens Næringsliv.

Ny rentebeslutning

Torsdag er det klart for en ny rentebeslutning fra Norges Bank som allerede kuttet styringsrenten til 0,25 prosent, det laveste noensinne.

Macic tror dagens boligprisstatistikk kan påvirke Norges Bank til å la styringsrenten stå uendret, mens Handelsbanken forventer et ytterligere rentekutt fra sentralbanken.

– Vi tror også Norges Bank vil kutte renten til null i morgen, fordi utsiktene har forverret seg siden det forrige rentekuttet. Hvis de ikke kutter, så må de forklare hvorfor, sier Due-Andresen til E24.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også