DNB tar tap på nesten seks milliarder

– Når utsiktene for økonomien fremover blir svakere, er vi forpliktet til å sette av penger til fremtidige tap allerede i dag.

DNB fikk et resultat i første kvartal på 4,0 milliarder kroner, ned hele 3,6 milliarder kroner fra første kvartal 2019 da bunnlinjen viste 7,9 milliarder kroner.

Utsiktene for norsk økonomi og økte tapsavsetninger får skylden. Kvartalstallene torsdag viser at banken har satt av hele 5,7 milliarder til utlånstap, mot 316 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Når utsiktene for økonomien fremover blir svakere, er vi forpliktet til å sette av penger til fremtidige tap allerede i dag. Regnskapsreglene er nylig skjerpet på dette punktet. Derfor øker tapsavsetningene uten at vi har sett noe ras av konkurser, sier administerende direktør i DNB, Kjerstin Braathen.

Omtrent 45 prosent av tapsavsetningene i kvartalet er relatert til olje og offshore.

Braathen: Jobben vår er å ta risiko sammen

Mest utsatt er de oljerelaterte næringene, særlig offshoreselskaper som leverer tjenester til oljeselskapene både i Norge og internasjonalt.

Men de generelle utsiktene for norsk økonomi er også en viktig årsak til at banken må sette av mer penger til å dekke fremtidige tap.

– Noe av jobben vår i samfunnet er at vi satser og tar risiko sammen med bedrifter og privatpersoner. Når usikkerheten øker, så står både vi og kundene våre i fare for å tape penger. Men vi har også en annen viktig jobb, og det er å hjelpe flest mulig gjennom krisen. Da kan vi forhåpentligvis også føre tilbake noen av disse avsetningene i fremtiden, sier Braathen.

Løftet inntektene med over 1 milliard

Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 10,1 milliarder kroner, sammenlignet med 7,6 milliarder i samme periode i fjor.

Netto renteinntekter steg med 1,1 milliarder til 10,4 milliarder kroner, mens egenkapitalavkastningen endte på 6,5 prosent (14,1 i fjor).

– Vi går inn i krisen med et solid utgangspunkt. Vi har bygget kapital og har en robust portefølje. I tillegg har vi førsteklasses digitale løsninger som Mobilbanken, Puls og Spare. Det gir oss et godt utgangspunkt for å hjelpe kundene våre, og i tillegg kapre nye kunder, selv om vi ikke kan møtes fysisk, sier Kjerstin Braathen.

Styret i DNB har, som tidligere kommunisert, utsatt beslutningen om hvorvidt det skal betales utbytte til aksjonærene for 2019.

Beslutningen vil bli tatt på en ekstraordinær generalforsamling senere i år.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også